Over welke productgroep heeft u een vraag?
Laadpalen
Airco's
Veelgestelde vragen: Zonnepanelen
Zonnepanelen zijn erg goed voor het milieu, maar ook voor uw maandelijkse energierekening. Hoewel dit een grote investering is, zijn er verschillende regelingen die het aantrekkelijker maken om zonnepanelen aan te schaffen.
Sinds 2013 zijn helaas de landelijke subsidies voor zonnepanelen afgeschaft. Wel zijn er nog gemeentes die subsidieregelingen of voordelige leningen aanbieden voor het verduurzamen van uw woning. Met de energiesubsidiewijzer kunt u gemakkelijk vinden welke leningen, regelingen of subsidies er in uw omgeving beschikbaar zijn. Er zijn ook een aantal gemeentes waarvan de regelingen of voordelen niet op de energiesubsidiewijzer staan. Vraag daarom altijd voor de zekerheid even na wat de voordelen in uw gemeente zijn bij het lokale (of digitale) loket.
U kunt de BTW van uw nieuwe zonnepanelen terugvragen aan de belastingdienst, omdat u de overgebleven energie terug levert aan de energieleverancier.
Het BTW-percentage voor zonnepanelen bedraagt, net zoals bij andere producten, 21%. U draagt dit gedeelte van het totale aankoopbedrag af aan de overheid. Maar in het geval van zonnepanelen, kunt u deze kosten gewoon weer terug krijgen!
Wanneer u zonnepanelen op uw dak hebt, kan het voorkomen dat u soms meer energie opwekt dan u gebruikt. Dit kan gebeuren doordat er heel veel zon is, waardoor er meer wordt opgevangen, of omdat u heel weinig verbruikt. In dat geval kunt u deze niet gebruikte energie ‘terugleveren’ aan de energieleverancier. Deze teruggeleverde energie wordt dan verrekend met de energie die u van de leverancier hebt afgenomen, waardoor uw energierekening lager wordt. Een financiële meevaller dus!
In de toekomst (vanaf 2025 tot 2030) gaat er wel verandering komen in deze regeling. Deze salderingsregeling zal vanaf dan jaarlijks worden afgebouwd met 9%. Dit houdt niet in dat u straks niets meer terugverdiend. Dit saldo zal alleen deels verlaagd gaan worden. Maar natuurlijk zijn we al hard bezig met oplossingen om uw rendement zo groot mogelijk te houden!
De kosten voor het plaatsen van zonnepanelen zijn afhankelijk van de situatie. Er zijn diverse soorten zonnepanelen, omvormers en types bekabeling die gekozen worden op basis van uw situatie. Omdat de kosten zo afhankelijk zijn van de situatie en locatie, is persoonlijk advies de beste manier om een kostenindicatie te kunnen geven.
Een belangrijk aspect van zonnepanelen die invloed heeft op de prijs, is de hoeveelheid Wattpiek die een paneel kan opwekken. Ook de kwaliteit van een zonnepaneel heeft invloed op de prijs. De kwaliteit kunt u aflezen aan de garantie die de fabrikant geeft op het paneel én het vermogen dat deze door de jaren heen zal opwekken. Naast de prijs van zonnepanelen heeft u bij omvormers verschil in prijs tussen de eenvoudige ‘serie omvormer’ en de micro-omvormer. De micro-omvormers hebben een complexere techniek en zijn daarom ook duurder, maar levert wel meer vermogen. Welke omvormer het beste werkt voor uw systeem hangt af van de situatie en de locatie waar de panelen geplaatst worden. Onze adviseurs vertellen je er graag meer over, neem contact met ze op!
Zonnepanelen zijn een investering. Maar direct vanaf het moment dat ze op je dak liggen, bespaar je flink op je energierekening. Op die manier verdien je je investering in zonnepanelen na verloop van tijd terug. Hoelang het precies duurt om uw zonnepanelen terug te verdienen, is afhankelijk van een aantal factoren, zoals het aantal zonnepanelen dat je hebt, de ligging van uw dak en uw energieleverancier. De terugverdientijd van zonnepanelen varieert op die manier aanzienlijk. Zo kan deze 5 jaar zijn, maar ook 10 jaar. Samen met u bekijken we graag hoe we uw zonnepanelen-installatie zo rendabel mogelijk kunnen maken! Neem contact met ons op voor een persoonlijk advies van onze experts of bereken wat u kunt besparen op onze website.
Een omvormer zet de energie die door uw zonnepanelen wordt opgewekt om in gebruiksklare stroom. Hoe werkt dit systeem? We geven u er graag antwoord op.
Zonnepanelen wekken niet direct gebruiksklare stroom op. De zogenoemde ‘gelijkstroom’ die door de panelen wordt opgewekt, moet eerst worden omgezet in wisselstroom. De omvormer regelt dit voor u en stuurt de stroom daarna door naar uw groepenkast. Lees meer over de omvormers en de verschillende varianten hiervan.
Benieuwd welk systeem het beste past bij uw situatie? Neem dan contact op voor een persoonlijk advies.
Wie zonnepanelen gaat aanschaffen of heeft aangeschaft, wil natuurlijk het beste uit het zonnepanelensysteem halen. Verschillende factoren zouden het rendement van zonnepanelen kunnen beïnvloeden.
Efficiënt gebruik zonnepanelen
Zonnepanelen wekken overdag de meeste stroom op, wanneer de zon het hardst schijnt. In die periode is er vaak niemand thuis om de opgewekte energie te gebruiken. Alle stroom die u niet gebruikt, wordt teruggeleverd aan uw leverancier. Dit wordt salderen genoemd. Dit is niet altijd de meest efficiënte manier om gebruik te maken van je zonnepanelen.
Hieronder enkele tips om het meest uit jouw zonnepanelen te halen:
+ Laat uw wasmachine of vaatwasser overdag draaien
+ Overweeg om over te stappen op een elektrische kookplaat
+ U kunt een accu aanschaffen die opgewekte energie voor u opslaat
+ Inspecteer uw zonnepanelen af en toe op vuil. Wanneer ze vies zijn, kan dat voor een verminderd rendement zorgen
Er is veel verschil in prijs en kwaliteit van zonnepanelen. Het ene paneel is misschien goedkoper, maar levert minder rendement op dan een ander, duurder paneel. Bij uw keuze voor zonnepanelen is het daarom belangrijk om altijd uit te gaan van een optimaal rendement in uw situatie. Dat optimale rendement is afhankelijk van allerlei factoren. Bij Solar Concept werken we alleen met materiaal van topkwaliteit en houden we daarnaast altijd de opbrengst voor ogen. Graag geven we u een advies wat in jouw situatie de beste zonnepanelen zijn.
Bij het aanschaffen van zonnepanelen is de keuze reuze. De markt kent veel verschillende soorten op basis van merk, Wattpiek, kleur en grootte. De meest voorkomende zijn de polykristallijne (‘poly’) en de monokristallijne (‘mono’) zonnepanelen. De mono-zonnepanelen zijn tegenwoordig de populairste keuze van deze twee.
De kwaliteitsverschillen tussen de twee soorten zijn over het algemeen klein. Het verschil tussen deze twee zit meer in de kleur en de prijs. De poly-zonnepanelen zijn meestal blauw en wat goedkoper dan de (meestal) zwarte mono-zonnepanelen. Deze zwarte mono-zonnepanelen worden vaak als esthetisch mooier beschouwd en men kiest over het algemeen voor deze soort. De mono-zonnepanelen bieden over het algemeen ook de hoogste vermogens, maar bij gelijke vermogens bieden de poly-zonnepanelen soms wat meer waar voor uw geld.
We merken wel eens dat klanten het verschil tussen Wattpiek en Kilowattuur niet weten. Dit is niet gek hoor. We leggen het graag voor je uit want ook dit is belangrijk om te weten.
WP
Wp (Wattpiek) is een meeteenheid voor zonnepanelen, Wattpiek is de productie van een elektrisch vermogen van onder ideale omstandigheden. De daadwerkelijke opbrengst in kWh ligt altijd iets lager dan de ideale omstandigheden.
kWh
KWh (Kilowattuur) is een meeteenheid van een hoeveelheid elektrische energie. Het gemiddelde huishouden verbruikt ongeveer 3.500 kWh per jaar. In Nederland levert 1 WP elk jaar ongeveer 0,85 kWh op. Wanneer u dus 3.500 kWh per jaar verbruikt, zou u dus een installatie moeten hebben die +/- 4000 WP opbrengt.
Onze adviseurs adviseren u graag hoeveel Wattpiek je zonnepanelensysteem moet zijn om te zorgen dat het grootste gedeelte van uw energiegebruik gedekt kan worden door zonnepanelen. Neem contact met onze adviseurs.
Wat?! Wattpiek?
In de zonnepanelenbranche gaat het vaak over Wattpiek (Wp). Dit is de eenheid die gebruikt wordt om aan te duiden wat de opbrengst is van een zonnepaneel. Wattpiek is de opbrengst van het zonnepaneel in de meest ideale omstandigheden, dus wanneer er een optimale hoeveelheid zonlicht met de juiste omstandigheden op het zonnepaneel schijnt. Dat wil dus niet zeggen dat het paneel altijd die opbrengst oplevert; wel is het een indicatie van de opbrengst die het zonnepaneel kan leveren.
De opbrengst van zonnepanelen is niet voor iedereen hetzelfde. Het wordt door veel verschillende factoren bepaald, zoals de hoeveelheid zonlicht die door de panelen wordt opgevangen en de hoeveelheid zonnepanelen. Omdat de precieze opbrengst van een zonnepanelensysteem moeilijk te bepalen is, geven we hier meer informatie over de verschillende factoren die een rol spelen. Deze factoren zijn: ideale omstandigheden, invloed van omgeving, hoeveelheid zonnepanelen en opbrengst per maand.
Wilt u een persoonlijk advies voor uw dak? Aarzel dan niet en neem contact met ons op!
Zonnepanelen zijn erg veilig. Echter zijn er wel ooit branden ontstaan vanwege zonnepanelen, maar dit is geen reden tot paniek. Al onze zonnepanelen zijn gecertificeerd met het CE-keurmerk. Dit betekent dat de panelen voldoen aan de eisen van de Europese Unie. Het is belangrijk dat de zonnepanelen op de juiste manier worden geïnstalleerd, met de juiste materialen en door gecertificeerde installateurs. Mijnenergiewens.nl is een gecertificeerd installateur van zonnepanelen. Bekijk welke keurmerken Mijnenergiewens.nl heeft.
Wil je meer weten over de veiligheid van zonnepanelen? Neem dan gerust contact op met onze experts!
Zonnepanelen bevatten zonnecellen, die (zon)licht omzetten in gelijkstroom. Omdat u in uw huishouden of op kantoor vrijwel altijd gebruik maakt van wisselstroom, heeft u een omvormer nodig. Deze zet de gelijkstroom om in wisselstroom. Vanaf de omvormer, die vaak op zolder gemonteerd wordt, wordt de wisselstroom naar de meterkast geleid. Vanaf hier wordt de stroom verdeeld over uw huishouden of werkplek. Het overschot wordt teruggeleverd aan het elektriciteitsnet en door je energieleverancier verrekend met de door jou verbruikte stroom (salderen).
Zonnepanelen hebben weinig tot geen onderhoud nodig. Er komt over het algemeen niet veel vuil op zonnepanelen, en dit vuil wordt voor het grootste gedeelte door regen weer weggespoeld. Toch is het aan te raden om de panelen één keer per jaar schoon (vuilvrij) te maken. Op die manier weet u zeker dat al het stof, zand en bladeren verwijderd worden en blijft de opbrengst van de panelen optimaal. Dit kunt u zelf doen, of laten doen. Lees ook: Uitleg en tips voor het schoonmaken van zonnepanelen.
De meeste zonnepanelen hebben een levensduur van tenminste 25 jaar. Na 10 jaar leveren ze vaak nog minimaal 90% op van de energie die ze opwekken als ze net gelegd zijn. Na 25 jaar is dat nog minimaal 80%. De omvormer heeft een gemiddelde levensduur van 15 jaar.
De naam ‘zonnepanelen’ is eigenlijk een beetje misleidend: zonnepanelen hebben namelijk geen zonnig weer nodig om energie te kunnen leveren. Ook bij bewolking dringt er nog genoeg licht van de zon door, en kunnen zonnepanelen gewoon functioneren. Door de kortere (en soms minder zonnige) dagen, is de opbrengst in de maanden oktober tot maart uiteraard wel lager dan in de lente en zomer. Hoe rendabel zonnepanelen in de herfst en winter in uw situatie (kunnen) zijn, berekenen wij graag voor u. Neem contact met ons op voor een persoonlijk advies van onze experts of bereken zelf uw besparing op onze website.
Op dag van installatie komt een team bestaande uit drie installateurs bij jou thuis: één elektricien en twee dakmonteurs (waarvan één hoofdmonteur). Zij komen eerst kennismaken en nemen de installatieprocedure met je door. Daarna begint het echte werk op het dak. Na afloop loopt de hoofdmonteur de hoofdpunten van uw installatie nog eens met u door. Het systeem wordt opgeleverd en u bent klaar om te starten met het opwekken van zonne-energie en te gaan besparen op uw energierekening! Is dat even mooi!
In 90% van de gevallen zijn wij binnen één werkdag klaar met het leggen van de zonnepanelen. Heb je een groot (bedrijfs)pand waar veel panelen wenselijk zijn, dan kan het zijn dat we langer bezig zijn. We informeren u altijd goed van tevoren over de planning en installatie, en houden hierbij uiteraard rekening met jouw wensen. Alles in goed overleg! Check hier wat de actuele doorlooptijden zijn.
Jazeker, dat kan! Maar uw dakkapel moet er wel geschikt voor zijn. Zo is het belangrijk dat uw dakkapel extra gewicht kan dragen. Een zonnepaneel weegt namelijk gemiddeld 20 kilogram en op een dakkapel worden deze geplaatst met extra ballast. Deze ballast beschermt de zonnepanelen tegen harde wind, zodat ze niet wegwaaien. Naast dat de constructie sterk genoeg moet zijn, moet er ook genoeg plaats zijn. Zonnepanelen zijn gemiddeld 100 bij 168-178 centimeter groot en mogen vanwege windgevaar niet bij de rand van je dak geplaatst worden. Hiermee kunt u vaak al grofweg bepalen óf en hoeveel zonnepanelen u op uw dakkapel kunt laten plaatsen.
Wilt u weten of uw dakkapel geschikt is? Neem dan contact op voor een persoonlijk advies of vraag vrijblijvend een persoonlijk aanbod aan.
In de meeste gevallen is er geen (omgevings)vergunning nodig voor plaatsing van zonnepanelen op uw dak. Toch is het goed om onderstaande beslissingsboom te bekijken. Zo kunt u stap voor stap zien of voor het plaatsen van zonnepanelen op uw dak een vergunning nodig is.
Beslissingsboom voor het plaatsen van zonnepanelen.
Twijfelt u over een eventuele vergunning? Bij het Omgevingsloket kunt u bekijken of u een vergunning nodig hebt. Daarnaast kunt u altijd vrijblijvend contact opnemen met onze adviseurs. Zij geven u graag meer informatie over het plaatsen van de zonnepanelen.
Hoeveel zonnepanelen u op uw dak laat leggen, is afhankelijk van uw wensen en situatie! Hoeveel stroom wilt u opwekken, hoe groot is uw dak, wat is de ligging ten opzichte van de zon? Wij adviseren u graag over het aantal zonnepanelen dat in uw situatie het beste rendement oplevert.
Dat ligt eraan welk type energiemeter u nu heeft. Met zonnepanelen kan het zijn dat u energie terug gaat leveren aan het elektriciteitsnet. Dan heeft u een energiemeter nodig waarmee u kunt inzien hoeveel energie u zelf opwekt, hoeveel u verbruikt en hoeveel u (dus) teruglevert. Sommige meters kunnen dit, andere kunnen dit nog niet. Het kan dus zijn dat u uw energiemeter moet vervangen. Wij adviseren u hier uiteraard graag over!
De omvormer houdt precies voor u bij wat de totale opbrengsten zijn van yw zonnepanelensysteem. Deze totale opbrengst is te controleren op het display van de omvormer of via de online monitoring.
Een deel van de opgewekte zonne-energie wordt direct gebruikt door de elektrische apparaten in uw woning. Pas wanneer er meer zonne-energie wordt opgewekt dan uw woning op dat moment nodig heeft aan energie, wordt er teruggeleverd aan het net. Deze teruglevering vind u terug op de slimme meter en op de energierekening. Het klopt dus dat de teruglevering altijd lager is dan de opbrengst van uw zonnepanelen. Het verschil tussen de opbrengst en de teruglevering heeft u al direct in huis gebruikt.
De zonnepaneleninstallatie valt onder uw woonverzekering. Het is verstandig om de voorwaarden en hoogte van het verzekerde bedrag te controleren, zodat uw onderverzekering voorkomt.