3 jaar
Toonaangevende ervaring
Tevreden klanten
GRATIS
30 dagen op proef
100%
achteraf betalen!
Samen klaar voor een
duurzame toekomst
Op deze afbeelding ziet u een gemiddelde meterkast uit de jaren 70 waar de vier bestaande groepen een aantal jaar geleden al zijn uitgebreid met een krachtgroep, een wasmachine (2kW) en oven (2kW). Daarnaast heeft deze woning een CV ketel en een gaskookplaat. Gaan we deze woning verduurzamen? Dan komen hier de komende jaren de volgende componenten bij:
- Inductie kookplaat: 7kW
- Warmtepomp: 11kW
- Laadpaal: 11kW
- Zonnepanelen: 7kW
- Accu: 15kW?
1.) Gaan we voor alle uitbreidingen (welk in de komende jaren geleidelijk plaatsvinden) steeds een component bijplaatsen of gaan we de complete kast vervangen en direct een toekomst bestendige kast installeren met voldoende groepen?
2.) Is er genoeg ruimte in de meterkast? Gaan we ''out of the box'' denken of stopt het verduurzamen van de woning vanwege ruimtegebrek?
3.) Welke hoofdaansluiting heb ik nodig (lees hieronder verder)?
Ouderwetse stoppenkast
Advies: altijd vervangen
Moderne groepenkast
Advies: afhankelijk van uw wensen
De meterkast. Meestal de minst bekeken plek in huis en vaak gebruikt als opbergplaats voor bijvoorbeeld uw stofzuiger. Echter lijkt het er nu op deze kast een zeer belangrijke plaats gaat krijgen binnen de energietransitie. Als we niet uitkijken wordt dit zelfs een nieuw struikelopject. Hieronder een mooi praktijkvoorbeeld:
Aan bovengenoemde woning hebben wij ondertussen een inductie kookplaat (7kW) en een laadpaal (11kW) toegevoegd. Daarbij hadden we al de wasmachine (2kW) en oven (2kW). Nu hebben we dus samen een piekverbruik van 22kW.
Als we kijken naar welke aansluit capaciteiten de netbeheerder (in dit geval Enexis) in de aanbieding heeft, dan is het duidelijk dat we minimaal een 3 x 25A nodig hebben, deze kan 17,25kW leveren. Echter is dat te weinig voor de piekvraag (22kW). Wellicht is het beter om te kiezen voor de eerstvolgende zwaardere aansluiting. Dit moet dan de 3 x 35A gaan worden. Als we kijken naar de tarieven zien we dan dat we voor de 3 x 35A aansluiting een stuk stijgen in kosten, namelijk: 107,- per maand ten opzichte van de 27,- per maand voor de 3 x 25A aansluiting. Laten we er dan maar voor kiezen om de laadpaal de verlagen naar 5kW. Hierdoor laad ik minder snel, maar bespaar ik wel een hoop in de maandelijkse kosten.
Hierboven was slechts het eerste stapje. Wat doen we als we kiezen voor een warmtepomp (11kW)? Wat doen we als we straks gaan nadenken over een opslagbatterij (5- of 20kW)? Of wat doen we als we toch zonnepanelen aanschaffen (7kW)? Dan is de 3 x 35A zelfs te klein. Zaken waar niet over wordt gesproken, maar ontwikkelingen die wel cruciaal en vroeg of laat wel gaan plaatsvinden in uw meterkast. Dit alles is nog los van de vraag of Enexis voldoende zware kabels heeft liggen om alle huizen van de gewenste capaciteiten te kunnen voorzien.
Misschien is het een idee om een nieuw standaard ontwerp te ontwikkelen, met grotere capaciteiten, meer aansluitmogelijkheden en eigen kWh meters. Daarnaast is het handig om stopcontacten in de meterkast te hebben voor de voeding van modems, routers en de deurbel. Wellicht een opberg vak voor een pechlamp bij stroomuitval en toch maar een standaardaansluiting van 3 x 50A? Helaas voor de stofzuiger.. die past niet meer in de meterkast.
Wij zijn dé specialist die u ''van A (t/m) Z'' ondersteunt tijdens de energietransitie.
Met ons ''van A (t/m) Z beleid'' ontzorgen wij u in alles en is het enige wat wij u vragen om te doen een vrijblijvende offerte aanvragen.
Laat uw meterkast gratis beoordelen
1.) Wilt u uw meterkast gratis laten beoordelen?
2.) Uw meterkast wordt bekeken door onze specialist
3.) Binnen twee werkdagen ontvangt u van ons een reactie met daarin ons advies naar aanleiding van uw wensen
Ervaringen van klanten